Arkiv - dato
Arkiv - aktivitet
-
Annen tur (22)
- Ekspedisjon (2)
- Fisketur (1)
- Kajakkpadling (6)
-
Annen vintertur (16)
- Skøytetur (1)
- Slalombakketur (3)
- Trugetur (12)
- Fottur (629)
- Kjøretur (14)
-
Klatring (193)
- Alpin klatring (123)
- Buldring (3)
- Isklatring (42)
- Miksklatring (3)
- Sportsklatring (18)
-
Skitur (334)
- Fjellskitur (91)
- Langrennstur (37)
- Randonnée/Telemark (141)
- Sykkeltur (17)
Arkiv - Etter geografi

Vintertur med HiSF
- Dato:
- 06.04.2016
- Turtype:
- Fjellskitur
En av de obligatoriske turene med valgfaget ”Friluftsliv og psykisk helse” er vinterturen som fant sted på Kaupanger 6.-8. April. På turen skulle vi se på hvordan en organiseringsform med stor gruppe samlet på samme leirsted ville kunne fungere til sammenlikning med vårturen som kommer senere i studiet. Målet med turen var å komme nærmere naturen med vekt på naturopplevelse og grunnleggende leirliv på vintertur.
Vi ble fordelt i teltlag på 3-4 personer, men samlet var vi omkring 30 elever på tur. Avreise var fra Sogndal kl. 10 der vi kjørte privatbiler ut til Dalåker på Kaupanger. Grunneieren hadde gitt oss lov til å parkere like innenfor bommen, men ikke benytte veien helt opp til Goro på grunn av teleløsning.
Her på Dalåker var det ikke snø, så vi ble nødt til å >>>
Temakurs skred til Tylderingen
- Dato:
- 13.03.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Turlengde:
- 4:30t
I forbindelse med Bergen og Hordaland Turistforening sitt arrangement Basecamp Sogndal ble jeg hyret inn som skredinstruktør. Litt ut i fra deltakernes ønsker valgte vi å ta en tur mot Tylderingen med innlagte tema om skredlære. Det var en gjeng på ti deltakere jeg hadde med meg. Været var overskyet, og det snødde/sluddet vel også litt. Oppvarming i snødekket gjorde at vi valgte å holde oss unna skredterreng, og derfor var Tylderingen en fin plass å gå.
Undervegs hadde vi temaer som:
Dobbel gruppesjekkVeivalg, orientering og terrengvurdering (deltakerne gikk først)Måling av bratthet og standardtiltakSnøprofil med lille blokktestNedkjøringsmønster Deltakerne var flinke til å navigere, men det var ikke alle som egentlig hadde lyst til å ta ansvar. Fra snøprofilen virket snøen >>>
NF grunnkurs skred i Sogndal
- Dato:
- 04.03.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
I regi av DNT Fjellsport Oslo holdt jeg sammen med Stig Anton Hordvik NF grunnkurs skred i Sogndal. Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i skredterreng blir en naturlig del av kurset. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred. Det ble et meget vellykket kurs med 12 ivrige deltakere og aspirant Marit Vidnes. Vi hadde base på Sogndal lodge i Sogndalsfjøra der vi møtte deltakerne torsdag kveld og hadde ferdråd og forventningsrunde. Selve kurset begynte først på fredag.
Fredag – intro til skredlære og kameratredning ved Hodlekve
Intervalltrening i Hodlekve
- Dato:
- 03.03.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Turlengde:
- 1:30t
Kjørte 5x5 min (P=2 min) intervaller + 3 hurtighetsdrag med lette randoski i Hodlekve skisenter. Startet i bunnen av nedre trekk og gikk opp både dette og trekket i Rindabotn til toppen av Teigafjellet. Lett snødrev og overskyet vær. Kommet 5 cm nysnø siste døgnet, lite vind.
Kløvingahaugen
- Dato:
- 23.02.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Turlengde:
- 2:30t
Ettermiddagstur med Eivind. Fulgte veien ned mot Bjåstad fra Berge, videre langs traktorvei bort til høyspentlinja og granskogfeltet som vi gikk langsmed oppover. Kristoffer hadde tråkket spor til oss dagen før som vi fikk låne i dag. Dermed gikk høydemeterne effektivt oppover ryggen til toppen. Noe fuktig, men løs snø opp til 350 moh. Videre oppover var snøen tørrere. Vi sank nok gjennom 30 cm. Helt løs øverst, men litt fastere lenger nede i lagene. Over tregrensa ble snøen mer vindpåvirket og vi merket et lite drønn i nordvestlig helning på 900 moh. Svake lag av trolig overflaterim i små og isolerte områder virker det som. Sikten kom og gikk, men sola slapp aldri helt gjennom skydekket slik den hadde gjort tidligere på dagen.
Nådde toppen etter 1t 50min fra bilen og returen >>>
Skjerdingane - ryggtravers og rennekjøring
- Dato:
- 12.02.2016
- Turtype:
- Alpintur
- Distanse:
- 14,5km
Denne dagen valgte jeg å gjennomføre en tur alene i raskt tempo for å rekke et isklatrekurs jeg skulle holde i Hemsedal som startet utpå kvelden. Jeg var rimelig sikker på snøstabiliteten etter å ha vært på tur i samme område i både nord- og sørhelling. Likevel viste det seg at vindstyrken hadde økt utover natta fra nord/øst og ladet mer snø i sørlig og vestlig sektor. Turen jeg bega meg ut på i dag var ikke like utsatt for vindtransportert snø. Å gå alene i komplekst terreng behøver ikke være galskap, men det er meget nyttig erfaring som gjør deg ekstremt observant på det som er rundt deg og kanskje ekstra kritisk i skredvurderingen.
Startet fra Frudalsparkeringen litt utpå formiddagen, og fikk akkurat plass til bilen min her tross at det faktisk var en hverdag. Været >>>
Nordsida på Blåfjell
- Dato:
- 11.02.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Distanse:
- 6,7km
Etter en fantastisk tur i morges med sørvendt nedkjøring i Omnane var ikke klokka mer enn 12.15. Det var for galt å reise hjem nå, mens sola fortsatt sto høyt på himmelen. Vi møtte ei annen gruppe som vi samkjørte neste tur med. For å få mest mulig nedkjøring på kort tid valgte vi å sette igjen en bil på Toggaparkeringen i Gunvordal, og kjøre en annen bil opp til Rindabotnheisen i Hodlekve skisenter.
På denne måten fikk vi tatt skiheisen helt opp til 930 moh hvorpå vi sparte låra for 500 høydemeter. Herfra tuslet vi greit opp til Kambafjellet og videre i nordsida på Blåfjellet. Planen var å kjøre ned bollen i nordsida og ned til parkeringen. Det var kun noen få andre spor her oppe. Åpenbart at folk har fått respekt for denne fantastiske nedkjøringa etter at det gikk noen >>>
Omnane
- Dato:
- 11.02.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Distanse:
- 9,1km
Endelig kom det en etterlengtet høytrykksbølge etter noen uker med nedbør og overskyet vær. Litt utpå formiddagen dro jeg sammen med Harald opp i Sogndalsdalen for å nyte det flotte, kalde været, og forhåpentligvis usporet villsnø.
Kl. 09.45 forlot vi Toggaparkeringen i Gunvordal. Turen oppover ryggen ble noe preget av gruppene vi hadde foran og bak oss. Hvem skulle få sette førstesporet? Egentlig er det jo bare tull å konkurrere om slikt, for det er jo alltids mer enn nok snø til alle. Dessuten fører en slik innstilling ofte til at man glemmer å se seg rundt og vurdere eventuelle faretegn mht skredfare.
Uansett... vi holdt et jevnt driv oppover. Nordavinden hadde tatt en del enkelte plasser på ryggen, men det ble ingen sammenhengende, større flak som løsnet lett i lesidene. >>>
Mot Nonsholten med Alpin skiferdsel
- Dato:
- 09.02.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Turlengde:
- 4:37t
- Distanse:
- 4,9km
Denne dagen hadde vår gruppe i utgangspunktet planlagt tur mot Skredfjellet i Fjærland. Vi forventet at nysnøgrensa kanskje også ville være lavere der fremfor i Sogndalsdalen da det ligger nærmere fjorden. Det ville også være spennende om vi hadde samme skredproblematikk der mht sjiktoverganger med nysnø i fokksnøen. Ut i fra de relativt milde temperaturene som har vært forventet vi dog at gårsdagens sjiktoverganger ville ha stabilisert seg en god del.
Vi møtte vår veileder, Andreas Haslestad på skysstasjonen. I natt hadde det snødd rundt 10 cm, helt ned til rundt 250 moh enkelte plasser. Vi kjørte i retning Fjærland, men på grunn av lang ventetid i kolonne i Frudalstunnelen endret vi spontant planene. Turvalget ble å gå i retning Nonsholten, da det området er godt egnet >>>
Kvamshalsen med Alpin skiferdsel
- Dato:
- 08.02.2016
- Turtype:
- Randonnée/Telemark
- Turlengde:
- 2:45t
- Distanse:
- 4,0km
Skitur med alpin skiferdsel til Kvamshalsen fra Svedal. Føret var våt løssnø opp til 700 moh, og over tregrensa hadde vinden herjet fra sørøst. Vi gravde en snøprofil i vestlig heng og fant på 900 moh og fant nysnøflak i den nyeste innblåste snøen. På grunn av gunstige temperaturer virker det som at nysnøflakene stabiliserer seg raskt, kun etter 1-2 døgn etter vind og snø løyer.
Ellers snakket vi om å velge konservative rutevalg på vei opp fordi man eksponerer seg lenger til på tur opp. Om man skal gå et brattere rutevalg til nedkjøringa bør man ha utforsket snøen i tilsvarende himmelretning på vei opp, men da i slakt terreng. I tillegg er det viktig å innføre standardtiltak (avlastningsavstand) på vei opp der man er eksponert for overliggende skredterreng eller man >>>