Bestigning av Norges vanskeligste fjell (02.07.2016)


Start point Korsneset (1m)
Characteristic Alpine climbing
Duration 19h 51min
Distance 14.8km
Vertical meters 1,020m
GPS
Ascents Trakta (980m) 02.07.2016

Trakta (980 moh)

Jeg og Sven Are var i gang med sommerens store raid. Vi skulle bestige alle Norges 10 vanskeligste fjell denne ferien. Siden vi begge bor i Bodø og alle toppene ligger i Nordland, fant vi det naturlig å sette oss et slikt mål for sommeren. Før vi la avgårde på dette eventyret, var jeg skikkelig giret på alle toppene. Det var likevel en topp som gav meg litt mer sommerfugler i magen. Store Rørhoptind, Litl Korsnestind eller Trakta. Alle er navn på denne mektige profilen som skyter 980 meter rett opp fra Raftsundet. Trakta har to topper. østtoppen og vesttoppen. Det er vesttoppen som er høyest og mest krevende. Dette er derfor hovedtoppen.

Det er ikke mange som har besøkt Trakta. Dens utilgjengelighet, terreng og vanskelighetsgrad gjør at folk ikke tiltrekkes av den. Kan nesten påstå at de fleste utenfor klatremiljøer ikke vet om den. Bare for å komme inn til foten av fjellet, trenger man båt-transport. Deretter venter flere hundre høydemetre med baksing gjennom høyt gress og annen vegetasjon. Et sted der du bare skulle ønske du hadde machete. Videre venter rullesteiner, tettvokste trær, mygg, sva, snø, bre, en uhyggelig dal, uoversiktelig terreng, klatring på mose, løse steiner, kvasse og supereksponerte egger og et crux på 5+. Alle disse utfordringene røret sammen i en gryte, rangerer den som Norges desidert vanskeligste fjell å bestige ad letteste vei opp. At Schjeldrup, Bryn og Rubenson gjorde førstebestigning av denne toppen så tidlig som i 1910, er en fantastisk bragd mtp datidens utstyr. Dette skulle bli en minnerik tur for oss også. Vi var blodgiret.

Endre_20160716_578a901305363.jpg

Bestigning av Trakta ad nordvestryggen

1. Båttransport fra Digermulen brygge til Korsneset. Flott teltplass på Korsneset. Ring Hilmar Madsen for båttransport.

2. Hold høyre (østsiden) av elven opp Kjernadalen. Mye div vegetasjon, vanskelig, villt og uoversiktelig terreng.

3. Klyv opp svabergene mot Kjernabreen. Hold deg på høyre side av elven.

4. Gå opp Kjernabreen. Snøforholdene kan variere men følg breen mot sørvest.

5. Se etter en åpning i terrenget mot venstre. Klatre 1-2 taulengder opp mot sørvest (mosegrodd og vått) Klyv deretter opp noen svaberg.

6. Ved inngangen til nordvestryggen: 2 taulengder opp til toppen av pinakkelen. Ca grad 3. Eventuelt traverser ut mot høyre og inn i rennen som fører opp til skaret (lettere).

7. En 15 meter lang rappell ned i skaret.

8. Klyv ned i skarets laveste punkt (mot venstre). Klatre opp mosegrodd kamin (vått, løst og ustabile tak) Ca grad 4.

9. Lett klatring 1-2 taulengder. Ca grad 2-3.

10. Cruxet. 10 meter høyt velsikret dieder. Grad 5+(nedgradert fra 6-).

11. Lett klyving og videre over eksponert egg.

12. Klatring opp en hammer på 4 meter. Dårlig sikret og veldig eksponert. Ca grad 3

13. Over enda en eksponert egg og lett klyving opp til toppen.

14. Retur samme vei. 6 Rappeller. Eventuelt rappell ned sørsiden mot Rørhopvatnet. Se bildet av fører under.

Av: Endre Myrdal Olsen

På bildene kan du lese mer om nordvestryggen i tillegg til den eventuelle nedstigningen på sørsiden.
Kilde: "Climbing in the magic islands"

Kartinfo
På kartet er hverken Kjernabreen eller navnet Kjernadalen tegnet inn. Variasjoner i snømengde kvalifiserer den ikke til å være en bre, men vil tippe snøen ligger her året rundt. Breen ligger øverst i Kjernadalen som er dalen som strekker seg opp mellom Korsnestinden og Trakta.

Viktig utstyr til turen
Isøks, stegjern (trengs ikke om sommeren), GPS, et vanlig stort kilesett, 6-10 kammer av variert størrelse, alpine fjellstøvler, klatresko, mye bailetau.

Eventyret er i gang

Vi hadde på forhånd fått tak i nummeret til Hilmar. Da vi var på jakt etter en kar som kunne skysse oss over Raftsundet, var det han vi ble anbefalt. Vi kjørte fra Svolvær til Digermulen og parkerte ved fergeleiet. Klokken var 20.30 lørdag kveld og vi pakket med oss diverse klatreutstyr, klær, mat, kaffe, soveposer, liggeunderlag og primus. Planen var å bli kjørt over til Korsneset i kveld, ta turen dagen etter og bli hentet ut på kvelden. Vi møtte Hilmar på bryggen ved siden av fergeleiet. En hyggelig eldre kar og ekte Lofotværing. Vi lastet tingene våre ombord og Hilmar startet motoren. Det var en fin kveld. Ingen vind, sol og litt skyer. Det skulle holde seg slik i 12 timer. Kanskje vi burde starte tidligere enn planlagt?

Endre_20160716_578a8de4361c1.jpg

Deilig å være på sjøen igjen. Vi kom stadig nærmere Trakta. Den er jammen diger når en kommer nærme. Snart skygget den for all sol. Båtturen tok ikke mer enn 10 minutter. Ved Korsneset gikk vi i land. Her var det frisk og ren sjø, bekk i nærheten og en perfekt teltplass på en liten høyde. I tillegg var vi like ved inngangen til Kjernadalen. Dalen vi skulle opp senere. Vi slo opp teltet og Sven Are startet matlagingen. På grunn av heftig mye mygg, måtte vi sitte inne i teltet å spise. Vi snakket om værmeldingen og Sven Are hadde også vært inne på tanken om å starte i kveld. Det tok ikke lang tid før vi avgjorde at vi skulle starte etter vi hadde spist opp middagen.

Endre_20160716_578a8e1765c71.jpg

Kaffen ble drukket i slow motion og vi gikk i gang med å pakke oss klare. Klokken 00.00 satte vi i marsj oppover i Kjernadalen med tunge sekker. Vi var fullt forberedt på at vi aldri ville finne noe som kunne ligne en sti. Likevel ble vi overrasket over hvor vanskelig og uoversiktelig terrenget i Kjernadalen skulle være. Vi gjorde en feil i starten ved å krysse elven og gå på venstre side (vestsiden) i starten. Vi beveget oss opp mot en høyde som vi trodde vi skulle komme greit over. Oppover her var det vått gress, sleipt svaberg, mosegrodde steiner, tettvokste trær og mye mygg. Kan vel egentlig si vi hatet litt da vi skled på gresset, dro i greinene på trærene, bannet, klasket til noen mygg, svettet, fikk en grein i trynet, svettet litt mer, bøyde oss ned under trærne og tråkket forsiktig på mosen som vi ikke skulle stole på. Det var et lite slit og det tok tid, men opp kom vi. Jo lenger opp på høyden vi kom, desto mer forstod vi at vi var på villspor.

Endre_20160716_578a8e6c5ff78.jpg
Endre_20160716_578a8e37b5a51.jpg

Vi kom etterhvert til et punkt hvor denne høyden ender i et stup på rundt 50 meter med div hyller og trær. Mulig å forsere og ta seg ned på venstre siden, men her er det utsatt og vått. Vi tok ingen hatløsninger. På med sele og frem med tauet. Vi brukte et tre til å rappellere ned på en hylle like nedenfor. Deretter fant vi et nytt tre som vi brukte for å komme helt ned. Litt unødvendig tidsbruk å gå feil, men nå var vi nede i selve dalen. Dersom du skal gå igjennom Kjernadalen til Trakta, hold deg på høyre side av elven hele veien opp til breen. Dette er letteste vei igjennom helvetet av et terreng.

Endre_20160716_578a8e599c84c.jpg

Vi kom ned til elven og gikk nå på tørre steiner. ENDELIG! Normalt terreng. Myggen var vi også kvitt. Selv om en hater i slikt terreng, er det morsomt å se tilbake på i ettertid. Det preger hele turen og historien blir bedre.

Endre_20160716_578a8e921259a.jpg

Vi kom etterhvert til et svaparti med flere elver og bratte partier. Vi fant en fin passasje mellom dem. Litt mose, gress og våte steiner, men bra friksjon. Steinene kunne minne om en slags trappe-formasjon. Lenger oppe kom vi til et mylder av kampesteiner. Rundt oss lå svære snøflak på størrelse med lastebiler og hvilte på svabergene like ovenfor. Her var det bare å gå fort forbi.

Endre_20160716_578a8e7f53a15.jpg

Omsider kom vi ut på breen. Det var deilig å gå på snø igjen. Åpent og lett. En kjølig og svak vind kom nedover Kjernadalen fra vest. På begge sider kneiset stupbratte og sinte Lofottinder. En spektakulær, men også veldig uhyggelig dal. Dersom du synes Koldedalen på Tyin er dyster, bør du prøve å gå igjennom Kjernadalen. Du vil føle deg liten, ubetydelig og veldig ensom. Vi fulgte breen et godt stykke oppover før vi måtte stoppe opp og sjekke GPSen. Det var ikke helt enkelt å lese terrenget. Heller ikke enkelt å vite hvor nordvestryggen starter.

Endre_20160716_578a8ea5485aa.jpg

Vi valgte til slutt å følge snøfeltet et lite stykke oppover mot sør. Det bratnet til og vi måtte spenne spor. Det var store og tydelige sprekker i breen. Disse måtte vi være obs på. Vi trødde varsomt enkelte plasser. Vi kom oss omsider inn til fast fjell på nordsiden av toppen. Nå startet klatringen. Vi fant frem tau og sele. Jeg startet å lede. Mye mose og delvis glatte steiner, men her var det fast fjell og friksjonen var grei. Lett klatring på grad 2-3. Vi tok to taulengder opp før vi kom opp til øverste del av breen. Vi var fremdeles nord for vesttoppen. Dette betydde at vi måtte skrå enda lenger vest for å komme inn på ryggen. Videre kløv vi opp noen våte sva og kom opp til et platå.

Endre_20160717_578b5dc92e485.jpg

Det så ut som vi fant inngangen til nordvestryggen. Klokken var nå 03.00. Vi satt oss ned og tok en matbit før vi fortsatte klatringen. Her var det en aldeles praktfull utsikt til Trolltindan og Korsnestindan. Jeg og Sven Are konstaterte med det samme at dette var det råeste vi hadde sett. Langt der nede var havet. Ikke langt i luftlinje. Hodene våre var bøyd bak når vi skuet opp på de kvasse toppene. Lofoten viser seg fra sin villeste side.

Endre_20160717_578b5dd7f3bd4.jpg
Endre_20160716_578a8ec553227.jpg

Vi fortsatte oppover noen hamre med enkel klatring på grad 3. Etter rundt to taulengder kom vi plutselig opp på en pinakkel. Her fant vi gamle rappellfester. Det var rundt 15 meter ned i et trangt skar. Det var sikkert fem meter over til andre siden. Om jeg fremdeles var like god i lengdehopp som jeg en gang var (pers på 6.20m) kunne jeg sikkert klart å hoppe over her, men landingen hadde ikke blitt særlig stabil. På andre siden var det nemelig et bratt og vått sva. Ikke kult å skli av og deise ned i skaret. Jeg vurderte det aldri altså. Bare tenkte sprøe tanker for meg selv.

Endre_20160716_578a8ef1c6c91.jpg

Vi forsterket et av festene og rappellerte ned i skaret. Trangeste skaret jeg noensinne har vært i. Kunne ta på veggene på begge sider med utstrakte armer. På det høyeste punktet i skaret lå en avlang og skarp snøskavel. Sven Are kom ned og vi gikk litt rundt og diskuterte mulige veivalg opp andre siden. Det var ikke enkelt å vite hvor vi skulle opp. I beskrivelsen stod det at vi skulle opp "A fine chimney". Det var ingenting her som gikk under den beskrivelsen.

Endre_20160716_578a8f054da3f.jpg
Endre_20160716_578a8f6778b11.jpg

Det var snakk om vertikal klatring med dårlige tak og våte sva. Det var mye vannsig som kom ned veggene på begge sider. Alt ble samlet her nede. Det begynte plutselig å regne også. "NEI. VÆR SÅ SNILL IKKE.". Men det dryppet kraftig. I det øyeblikket så vi litt mørkt på ting. Her stod vi i det trangeste skaret, med vått svaberg i vente. Klokken er 07.30 om morgenen, det er langt igjen til toppen, cruxet er foran oss og det regner. Det var ikke stort vi kunne se ut i sidene, men vi kunne ane at dette var forbipasserende. Vi hadde værmeldingen i sin fulle detalj i hodet og det var ikke meldt regn før etter 12.00 lørdag. Vi var evige optimister akkurat nå. Om vi så måtte sitte å vente til det sluttet å regne så ville vi gjøre det.

Endre_20160716_578a8f2d9bd93.jpg

Vi valgte å gi svaene et forsøk. Jeg tok på meg klatresko og mannet meg opp. Fikk kommet meg to meter opp på relativt gode tak på siden av svaet. Satt en kam i en sprekk, men jeg stod fast etter det. Jeg stod i en posisjon som gjorde neste flytt veldig vanskelig dersom jeg ikke tok høyre fot på svaet. Det var klissvått, såpeglatt og dømt til å ende i et fall dersom jeg gjorde det. Om jeg falt, ville jeg landet stygt på den kvasse snøskavlen og deise rett i en av veggene. Skavlen ville fort avgjøre hvilken vegg det ble. Jeg psyket ut og klatret ned igjen. Selve klatringen er sikkert helt greit på tørt føre. Kanskje grad 6-, men på vått sva ble det fort mye vanskeligere. Sven Are hadde tro på at vi kanskje ville finne noe bedre lenger nede i skaret. Vi kløv oss lenger ned og fant noe som kunne minne om en kamin. Her var det mosegrodd og vått, men det så helt kurant ut. Jeg gjorde meg klar på nytt.

Endre_20160716_578a8fdea22d2.jpg

Det gikk greit i starten, men jeg merket fort at det ikke var så enkelt som det så ut nedenfra. Klatringen var ikke vanskelig, men hele kaminen var nesten helt gjengrodd av mose. Steinene var løse og alt var kliss vått. Jeg jobbet meg oppover og testet ut alle tak før jeg stolte på dem. Det var godt sikret på høyre side. Etterhvert ble det utfordrende. Det ble mer mose og de gode takene forsvant. Dersom jeg dro litt i mosen, skled den av. For å beskrive terrenget var det nesten vertikalt, gjengrodd av mose og løse steiner over alt. Såkalt "Rall grad 4". Min neste plan gikk ut på at jeg skulle fjerne mosen for å se om det fantes noen faste tak og sikringspunkter under den. Jeg rev av svære flak og kastet dem ned. Jeg løsnet også store steiner som jeg kastet over Sven Are.

Endre_20160716_578a8fd296f03.jpg

Her gikk det med en del tid. Etterhvert som jeg kom høyere og hadde fjernet det meste av mosen som lå i min vei, hadde jeg laget en svær brun stripe. Jeg hadde med andre ord brøytet meg oppover. Sven Are flyttet seg etterhvert vekk fra veggen slik at jeg kunne kaste mosen rett ned. Jeg husker ansiktsuttrykket hans. Øynene bar preg av sinnsyk kjedsomhet. Det skjønner jeg veldig godt. I motsetning til ham, hadde jeg mer enn nok å tenke på.

Endre_20160716_578a8fc8c66d7.jpg

På et punkt stod jeg fast. Jeg stod på et dårlig fottak og skulle ta høyre arm over en stein som nesten lå rett over hodet mitt. Det var ikke noe tak over den. Den var såpeglatt. Det samme var fottaket mitt. Jeg skjønte fort at dette ville resultere i et fall og "VIPS" skled jeg av og hylte "SATAAAAN" mens jeg falt ca 2 meter ned. Kammen satt som bare juling og jeg fikk ikke en skramme, bortsett fra litt vondt i ankelen og to rifter i jakken. Jeg prøvde på nytt og fant en litt annen måte å gjøre det på. Jeg kom opp på et lite platå med mose. Herfra var det lett klyving oppover. Det første jeg egentlig ville gjøre var å gå ned på kne og skrike høyt. Jeg droppet dette og kløv opp til jeg fant et sted å sette standplass. Sven Are kom etterhvert over kanten. Han fortalte at han ikke kunne fatte hva som tok så sinnsykt lang tid da han stod og sikret. Men dette skjønte han med en gang han begynte å klatre.

Endre_20160716_578a8fbd1ae8a.jpg

Den neste taulengden tok Sven Are. Det var ikke veldig vanskelig videre oppover. Litt klyving og opp en liten blokk. Ca grad 2-3. Her tok vi en mat og drikkepause. Nå var vi kommet høyere enn pinakkelen vi stod på for litt siden. Vi fortsatte oppover og Sven Are ledet en ca 20 meter lang taulengde. Lett klyving. På toppen kunne jeg høre ham rope "Her er cruxet". Jeg kom omsider opp og fikk endelig se cruxet på turen. Et vertikalt og litt overhengende dieder med en sprekk i midten. Ca 10 meter høyt. Cruxet var gradert til 6-. Jeg var skikkelig giret på å lede opp her, men tenkte Sven Are skulle få æren etter at jeg hadde ledet det meste denne dagen. Han sa det var mest rettferdig å ta stein, saks papir om det. Taperen må alltid lede. Jeg tapte og måtte lede. Det var altså en seier.

Endre_20160716_578a8f95ab8de.jpg

Nå skinte solen og livet var herlig. Jeg tok på klatresko og gikk opp til sprekken. Klatret litt opp og fant en gammel og rusten pitong som jeg festet en forlenger i. Videre oppover satt jeg en dragon størrelse 5 i sprekken. Jeg så med en gang at denne sprekken var mye større enn slik den ser ut nedenfra. Jeg la også merke til at det gikk en smal sprekk parallelt med denne oppover. Denne synes ikke nedenfra. Her var det plass til mange små kammer. Berget var tørt og teknikken bestod av å hele tiden sette beina høyt opp etter veggene på begge sider. Kan godt forstå at Signar og gjengen måtte aide litt her når det var vått. Jobbet meg fint oppover og fikk tak i et skikkelig bøttetak på toppen. Spaserte litt oppover og satt standplass. Sven Are kom opp og vi var begge enige om at dette var den kjekkeste delen av klatringen. Vi var også enig om at cruxet må nedgraderes fra 6- til 5+.

Endre_20160716_578a8fa28b771.jpg

Nå var det bare litt klyving før vi måtte over en supereksponert egg. Etter denne eggen kom et veldig eksponert klatreparti. En fire meter høy hammer med klatring grad 3+ og dårlig med sikringsmuligheter. Et fall ville resultert i dingling med beina flere hundre meter over bakken. Sven Are ledet opp her. Vi kom oss fint opp begge to. Deretter ventet nok en eksponert egg. Etter litt klyving kunne vi spasere opp til toppen av Norges vanskeligste fjell. For en utsikt. Her så vi Hamarøy og Hamarøyskaftet som vi var på for noen dager siden. Vi hadde full oversikt over Trolltindan og Korsnestindan, Geitgallien, Higravtindan, Rørhoptindan og Rulten, Stetind i Tysfjord for å nevne noen.

Endre_20160716_578a8f8719161.jpg

Klokken var nå 12.00 lørdag formiddag. Vi hadde vært på tur hele natten og brukt 12 timer opp til toppen. Var derfor ganske trøtt akkurat nå. Vi la oss ned for å hvile litt. Øynene sank fort igjen, men det er hatløsning å ligge her lenge. Vi var fremdeles bare halvegs. Vi startet på returen og kløv oss nedover nordvestryggen og videre over den eksponerte eggen. Tok en rappell ned det eksponerte klatrepartiet. En rappell ned cruxet og videre ned til standplassen vi hadde brukt nedenfor. Herfra brukte vi to tau og tok en 50 meter rappell hele veien ned i det trange skaret. Vi lurte på om det kanskje var smart å ta seg videre ned fra skaret i åpningen på østsiden, men droppet dette da vi var usikre på om tauene rakk helt ned. Rappellerte heller ut av skaret mot vest. Mye løst nedover her. Her trengte vi bare et tau. Vi kom ned til et sted hvor vi kunne traversere inn på nordvestryggen igjen. Denne veien skulle vi egentlig ha fulgt opp. Da hadde vi sluppet rappellen ned fra pinakkelen, men hvem kunne vite det?

Vi kom ned til inngangen på nordvestryggen og vurderte en rappell ned til breen på nordsiden. Her var det flere store blokker, men de lå veldig utsatt til mot kanten. I tillegg hadde vi begrenset med bailetau og visste ikke her heller om tauene rakk helt ned. Vi ville ikke bruke mye tid på å styre med kiler. Vi droppet dette også og fant ut at vi skulle rappellere ned samme vei vi kom opp.

Endre_20160716_578a8ff54774f.jpg

Kløv ned noen svaberg og fant et punkt der to blokker stod inntil hverandre. Disse punktene er flotte å bruke. De krever ikke så mye bailetau. Brukte to tau ned her. Hadde håpet at de rakk helt ned til breen, men de stoppet 15 meter ovenfor. Jeg fant en fin nabb som jeg brukte til å lage et nytt feste. Nabben var ikke stor. Jeg forsterket derfor med en kile. Da jeg var forankret og hadde tatt meg ut av tauene, ropte jeg opp til Sven Are. Jeg fikk ikke respons og ropte enda høyere "Tau fritt". Etter flere minutter stod tauet fremdeles helt stille. Heller ingen svar å få. Jeg ropte av full hals og dro i tauet. Ingenting hjalp. Jeg valgte å vente i fem minutter før jeg prøvde på nytt. Ropte så høyt jeg kunne, røsket og dro i tauet. Jeg begynte etterhvert å bli skikkelig sint.

Endre_20160716_578a8fe96e731.jpg

Var sykt trøtt og sliten nå. Orket ikke bruke tid på slike idiotiske ting som dette. Trøtt var Sven Are også. Det ante meg at han hadde sovnet der oppe. Etter å ha ropt og røsket i tauet i ti minutter, måtte jeg bare innse at eneste måten å vekke ham på, er å klatre opp tauet til ham. Jeg festet på klemknuter og startet oppover. Det gikk tregt. De stedene jeg kunne, kløv jeg litt oppover mens jeg førte knutene etter meg. Etter 20 minutter med klemknutegang, stod jeg fem meter under ham. Jeg skrek på nytt. Denne gangen hørte jeg rasling og noe skjedde. Han tittet over kanten og sa "Jeg tror jeg sovnet". Jeg var alldeles rasende. Da han hadde ligget å snorket, hadde jeg rigget til et nytt feste, klatret opp igjen og skreket til jeg nesten mistet stemmen x antall ganger. Hele prosessen hadde tatt meg 30 minutter.

Jeg rappellerte ned igjen og forankret meg til festet. Denne gangen kom han også ned. Stemningen var god, men vi var trøtte begge to. Det viktigste var at begge var her nede nå. Men mer frustrasjon skulle det bli. Da vi skulle dra ned tauene, hadde de selvfølgelig kilt seg. "Det er ikke mulig" tenkte jeg. Joda. Trakta gir vel en god faen i rettferdighet. Etter å ha dradd med to manns styrke, måtte vi innse at eneste mulighet var å klatre opp tauene på nytt. "Det er i hvert fall ikke din tur til å klatre opp igjen" sa Sven Are.

Endre_20160716_578a90005d83c.jpg

Han satte i vei oppover på klemknuter. Jeg satte meg ned og dinglet mens jeg forsøkte å hvile øynene litt. Med hetten på, sammenkrøket rygg og armene rett ned ble dette en dårlig hvileposisjon. Det tok selvsagt tid å klatre opp igjen. Jeg ble glad da jeg så ham komme rappellerende ned igjen. Nå kunne vi dra ned tauet uten problemer og var effektiv med å tre det gjennom det nye festet. Vi kom et godt stykke ned på breen. Tok med kilen vi forsterket festet med. Nå traverserte vi litt før vi kunne skli nedover på snøen.

Nede ved kampesteinene ved svaene måtte vi tenke litt. Var ikke helt enkelt å finne ruten vår. Fant den til slutt og kløv nedover gress og svaberg om en annen. Kom ned til elven og gikk selvsagt på motsatt side av hvor vi hadde gått opp. Klokken ble etterhvert 18.00 og vi tok en hvilepause mens vi lå henslengt i gresset og tenkte på hvor godt en øl skulle smake. Etterfulgt av en laang natt i teltet. Vi bykset oss videre nedover i helvetet av vegetasjon. Gress som rakk oss til brystet, dekket for all sikt til hva vi tråkket på. Plutselig datt vi en meter ned i et vannhull eller skled på en stein. Ellers var det klyving over mose og store steiner. Det var bare å ha tålmodighet. Nådde omsider tregrensen og brøytet oss frem mot sjøen og åpent terreng. Det som i dette øyeblikk ble det på som frihet.


Endre_20160716_578a900695f0f.jpg

Bare noen meter før jeg var ute av all vegetasjonen, greier jeg å klemme foten mellom to steiner. Ankelen fikk smellen. Jeg lå i gresset og vred meg av smerte. kom meg fort opp igjen og småhaltet ut til teltet. Jeg fikk øye på en mann i en båt som lå inntil berget. Først trodde jeg det var en tilfeldig forbipasserende, men så etterhvert at dette var Hilmar. Vi hadde selvsagt glemt å gi beskjed om at vi kom senere. Vi hadde tidligere sagt at vi trodde vi var nede i 13.00-tiden. Nå var klokken 20.00.

Han hadde vært bekymret og fulgt med oss i kikkerten fra huset sitt og sett oss komme over breen på returen. Vi beklaget så mye for at vi ikke hadde gitt beskjed. Han tok det veldig fint og var ikke sint. Vi pakket sammen teltet og tingene våre i en fei, lempet dem ombord i båten hans og dro med det samme. Ølen og den gode nattesøvnen måtte vente. Vi takket Hilmar så mye for all hjelp og så oss tilbake opp mot Trakte i det regnet kom. Vi fikk pakket tingene i bilen og kjørte avgårde mot Svolvær. På vei dit måtte Sven Are stoppe flere ganger for å sove. Selv satt jeg med hodet i fanget hele veien til Svolvær. Turen på Trakta hadde tatt 20 timer. Ikke rart han slet med å kjøre nå. For en tur. Denne skal jeg leve på for resten av livet.

Endre_20160716_578a90203230b.jpg

Film fra fjell-prosjektet

GPS-spor og turdata (dårlig dekning i Kjernadalen)

Start date 02.07.2016 00:03
(UTC+01:00 DST)
End date 02.07.2016 19:53
(UTC+01:00 DST)
Total Time 19h 51min
Moving Time 6h 04min
Stopped Time 13h 46min
Overall Average 0.7km/h
Moving Average 2.4km/h
Distance 14.8km
Vertical meters 3,457m

User comments

  • -
    avatar

    Grattis!

    Written by Signar 29.07.2016 11:51

    Flott rapport, ett par korrigeringer:

    Vi klatret direkte opp svaet fra skaret som var svakt overhengende. (der du snudde). Der brukte vi ett punkt med aid og graderte det til 5+/6- i fri. Jeg tror at førstebestigerne gikk dette svaet og brukte isøksene til å dra seg opp med. Crux nr 2 var søkkvått da vi gikk det, vi graderte det til 5+/6-. Det ble gått i fri uten aiding.

    • -
      avatar

      Sv: Grattis!

      Written by Endre 02.08.2016 22:25

      Takk for det Signar!

      Aha. Da er jeg med. Begynte å tenke på hvor dere hadde gått opp, men forstår nå. Ikke rart dere aidet første crux. Bra jobbet å ta seg opp der uansett. Dersom mosekaminen ikke hadde gått, hadde vi nok gjort det samme. Imponerende av førstebestigerne å ta seg opp her med isøks på den tiden. Et smart trekk uansett. Lurer på om det skaret noensinne blir tørt. Kanskje en sjelden gang på sensommeren.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Grattis!

        Written by Signar 05.08.2016 11:07
  • -
    avatar

    The ultimate guide to Trakta

    Written by Chris 20.07.2016 16:56

    This is one of the best reports I've read so far. Well written, full packed with lots of information needed when preparing for Trakta and some nice pictures on top. Well done Endre!

    This must have been one of those rare legendary trips. :)

    • -
      avatar

      Sv: The ultimate guide to Trak

      Written by Endre 02.08.2016 22:35

      Thank you so much Chris. I am glad to heat that. I desided to give Trakta a detailed report. I hope it wil be useful for other people that wants to climb it.

      This may have been the most legendary trip of my life.

  • -
    avatar

    Strålende rapport

    Written by mortenh 19.07.2016 19:59

    Strålende rapport Endre. Artig å lese og for et raid dere hadde :-)

    Inspirerende å lese om all denne ungdommelige energien for en gammel mann!!!

    • -
      avatar

      Sv: Strålende rapport

      Written by Endre 02.08.2016 22:43

      Tusen takk Morten. Det var en rå tur. Og et flott og vellykket raid. Med tanke på ditt aktivitetsnivå når det gjelder turer, vil jeg ikke akkurat si dette samsvarer med "en gammel mann".

  • -
    avatar

    Tøft!

    Written by Þróndeimr 17.07.2016 22:32

    Utrolig tøff tur det her med flotte bilder!

    Det er forøvrig mulig å endre GPS-tracken til det korrekte, man må bare ta seg litt tid om det er snakk om mange punkter som er feil. :)

    • -
      avatar

      Sv: Tøft!

      Written by Endre 02.08.2016 22:36

      Takk for det Christian. Skal få fikset på sporet.

  • -
    avatar

    Dritkult

    Written by Mayhassen 17.07.2016 19:56

    Denne misunner jeg deg, alt annet enn turlengden :)

    God underholdning, og turrapporten din ble til høytlesing i bilen gjennom Namskogan i regnvær. Takk for at dine 20t med opp- og nedturer gjorde bilturen bittelitt kortere!

    • -
      avatar

      Sv: Dritkult

      Written by Endre 17.07.2016 20:57

      Tusen takk Øyvind. Veldig kjekt å høre. Fint at den kunne bli brukt til underholdning i bilen også. Dette er en tur for deg btw ;)

  • -
    avatar

    Du skuffer ikke!

    Written by Olepetter 17.07.2016 10:17

    Dette var spennende lesning! En flott prestasjon, og en flott skildring. Herlig at han sovna mens du rappellerte, da!

    • -
      avatar

      Sv: Du skuffer ikke!

      Written by Endre 17.07.2016 12:05

      Takk for det Ole Petter. Bilder kommer. Slike situasjoner som sovning på standplass kan jo være irriterende på bare en vanlig klatretur. Når en har vært 18 timer på tur, er det ekstra frustrerende.

  • -
    avatar

    Gratulerer med

    Written by Olepetter 09.07.2016 19:36

    Norges vanskeligste fjell! Ser fram til turrapport herfra også, og det samme med Reka-turen din!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.