GPS in Reports

Content
Language
Adviser

Not yet in english

Innledning

Ved å legge ved et GPS spor i form av en GPX fil fra turer du har gjennomført, vil du i tillegg til å få lagret nøyaktige turdata også kunne pryde turrapporten med ulike elementer så som høydeprofiler, turdata og automatiske kartutsnitt med ruter. Dataene vil også kunne inngå i morsom statistikk.

NB! Opplastingsfeltet for GPS-spor ligger skjult under valget "vis flere alternativer" i standard visning under registrering av turrapporter. Man må derfor ev. klikke på den linken (vis flere alternativer) for å få frem feltet for opplasting.

Opplasting av GPX fil

Skjermdump av turrapportvinduet etter at gps-spor er vellykket lastet opp. Plassering av symbolene (2) er noe ulikt fra nettleser til nettleser.
Skjermdump av turrapportvinduet etter at gps-spor er vellykket lastet opp. Plassering av symbolene (2) er noe ulikt fra nettleser til nettleser.
  1. Klikk på velg fil/bla gjennom-knappen (i noen nettlesere kan også klikke direkte i filnavnfeltet).
  2. Bla deg frem til og velg riktig GPX-fil.
  3. Trykk åpne knappen nede til høyre i filbrowservinduet.
  4. Du vil nå se filnavnet i feltet.
  5. GPX-fila blir først endelig lagt til turen når du trykker på "Lagre tur"-knappen.

Om automatisk lagring av data.

Når du har valgt en GPX fil og klikker på lagre tur vil en del data automatisk overføres til de andre feltene. Det forutsetter at de kan hentes ut av GPX-fila. I tillegg forutsetter det at feltene er tomme, dvs. at man ikke har skrevet inn noe manuelt i disse før.

  • Distanse hentes ut fra GPX fila.
  • Dersom sporet er lagret med høydedata vil også starthøyde, slutthøyde og høydemeter lagres.
  • Dersom sporet er lagret med tidsstempel for hvert punkt, vil også turlengde fylles inn.

Tips for best mulig GPS spor på enkleste vis

Dersom du ønsker gode og mest mulig korrekte spor fra turene dine uten å gå veien om redigeringsprogrammer på datamaskinen, er her en oppskrift som etter litt prøving og feiling fungerer best for oss på Garmin Oregon 450. Andre GPS'er vil nok kunne brukes på omtrent samme måte.

  1. Slå på GPS'n en stund før turen starter, gjerne 5-10 minutter, men 2-3 minutter med signal hjelper også mye.
  2. Det siste du gjør før du skal begynne å gå er å gå inn å nullstille spor, (og ev. andre data som veipunkter).
  3. Med en gang du er ferdig med turen, husk å gå innpå sporstyrer og lagre sporet.
  4. Når du er hjemme og lager turrapporten, kopler du GPS'en til datamaskinen via USB. På Garmin Oregon 450 ligger det lagrede sporet under /Garmin/GPX/....

Følger du en lignende prosedyre blir sporet som regel relativt riktig rett ut fra GPS enheten. Spesielle forhold som dårlige signalforhold og lignende kan selvsagt spille inn.

Når det gjelder registreringsmetode (Oppsett/Spor/Registreringsmetode på Oregon 450), så har vi funnet ut at Registreringsmetode satt til Auto og intervall til Oftest gir det mest riktige resultat.

Sletting eller overskriving av GPX spor

Når man går inn for å redigere en turrapport som har et GPS-spor vedlagt, ser man ikke filnavnet i boksen, men det står en grønn hake og et rødt kryss ved siden av feltet. Den grønne haken indikerer at GPS spor ligger vedlagt. Ønsker man å overskrive GPS-sporet, laster man enkelt og greit opp en GPX-fil på nytt.
Dersom man vil slette det, trykker man bare på det røde krysset.

Se også ringen merket med 2 i illustrasjonen lenger oppe på siden.

Tilgang til GPS sporet

Når man går inn på en turrapport som har et GPS-spor lagt til seg, får man opp et eget punkt i faktaboksen som heter GPS med to symboler.
Når man går inn på en turrapport som har et GPS-spor lagt til seg, får man opp et eget punkt i faktaboksen som heter GPS med to symboler.

Når man senere går inn på en turrapport hvor som har et GPS-spor lastet opp vil man se et eget punkt i faktaboksen på toppen som heter GPS. Der er det to symboler. Et øye og en diskett. Ved å klikke på førstnevnte åpnes et dynamisk kartutsnitt rundt sporet med sporet påtegnet. Ved å klikke på disketten lastes sporet ned til din PC.
Dersom man ikke ønsker at sporet skal kunne lastes ned av andre, kan man gå inn på profilsiden (knapp med bilde av et hode i silhuett) sin under fanen innstillinger. Her er det et valg for GPX nedlasting, hvor man kan velge "ikke tillat" (standard er "tillat").

Bruk av GPS dataene som wikielementer i rapporten

GPS dataene er forsåvidt tilgjengelig via toppboksen, men ved hjelp av ulike wikielementer, kan man presentere dataene ved hjelp av oversikter, høydeprofiler og kartutsnitt på ulike måter direkte inne i rapporten. Her kommer en oversikt over konfigureringsmulighetene.

Husk at du må legge ved et gsp spor i form av en gpx fil for å få frem eventuelle wikielementer. Ellers vil det kun vises tomme grå bokser.

Vindu som kommer opp når du klikker på knappen for å sette inn et GPX element (kart/høydeprofil eller gpsdata.)
Vindu som kommer opp når du klikker på knappen for å sette inn et GPX element (kart/høydeprofil eller gpsdata.)
Når du klikker på globusknappen langt til høyre på knapperaden i rapportredigeringsvinduet, får du opp en boks med fire alternativer:
  1. Kart: Kart tar deg til en konfigurator som lar deg spesialtilpasse et kartutsnitt til rapporten din, basert på GPX-fila di.
  2. Høydeprofil: Høydeprofil tar deg til en konfigurator som lar deg spesialtilpasse et kartutsnitt til rapporten din, basert på GPX-fila di.
  3. GPSdata: Setter inn en bolk med nøkkeldata fra gps-fila.
  4. GPS sammendrag: Setter inn en stor boks med nøkkeldata, kart og høydeprofil i en operasjon. For noen turer vil denne se pen ut, for andre vil automatisk tilpasning av kartutsnittet gjøre at den ser mindre pen ut.

Kartkonfiguratoren

Slik ser kartkonfiguratoren ut. Klikk for større versjon.
Slik ser kartkonfiguratoren ut. Klikk for større versjon.
  1. Justering: Her angir du om du ønsker den venstrejustert, midtstilt eller høyrejustert. Venstre, og høyrejustert brekker teksten rundt kartutsnittet, mens midtstilt blir stående alene.
  2. Karttype: Her angir du hvilket kart du ønsker skal danne grunnlaget for kartutsnittet. For turer i Norge vil det være naturlig å velge Statkart.
  3. Strekfarge: Her kan du angi hvilken farge du ønsker deg på strekfargen. Klikk i det fargelagte feltet så får du opp en enkel fargevelger.
  4. Strektykkelse: Her angir du tykkelsen du ønsker på rutestreken på kartet.
  5. Retningspiler: Her angir du om du ønsker at retningspiler skal vises på sporstreken.
  6. Bredde: Her angir du bredden på utsnittet. Kartutsnittet tilpasser seg automatisk sporet ditt, slik at et spor som går mest i vest-øst-retningen blir avlangt, mens et spor som går mest i nord-sør-retningen vil bli veldig høyt. For sistnevnte kan det ofte være lurt å velge et smalere utsnitt. Dersom du ønsker å plassere kartutsnittene i sidestilte bokser og slikt må du også passe på å angi en bredde som passer. Prøv deg frem.
  7. Innrammet: Her angir du om kartutsnittet skal være innrammet eller ei.
  8. Toppnavn: Her angir du om navn på topper og andre "bestegne" turmål skal vises eksplisitt på kartutsnittet som tekst på en hvit bakgrunn.
  9. Teksting: Her skriver du ev. tekst som skal stå under kartutsnittet, omtrent som en bildetekst.

PS! Det er alltid en fordel å stå på en fri linje når man skal sette inn slike wikielementer. Således blir det hele mer oversiktelig.

Dersom du foretrekker å konfigurere kartet selv ved hjelp av å skrive wikikode direkte inn i tekstboksen, kan det fint gjøres. Nedenfor følger noen eksempler som gir en pekepinn på hvordan, men for dem som ikke er litt stødige på dette, anbefaler vi å bruke konfiguratoren for å sette inn wikikoden.
  • [[map:googleRoadmap|trackWeight normal|trackColor #FFC000|framed|800px]]
  • [[map:google|trackWeight heavy|trackColor #FFC000|framed|noarrows|names|800px|En eller annen tekst som kan stå uneder utsnittet.]]
  • [[map:statkart|trackWeight light|trackColor #FFC000|framed|noarrows|names|800px]]

Tips! Dersom du ønsker å bruke et gps-spor som er lastet opp i en annen turrapport til å illustrere noe i rapporten din, er det mulig. Du må da kjenne turkoden for den aktuelle turen og føye på :turID etter der det står tour i wikikoden.

Høydeprofilkonfiguratoren

Boks som dukker opp når du velger å sette inn en høydeprofil.
Boks som dukker opp når du velger å sette inn en høydeprofil.
  1. Justering: Her angir du om du ønsker den venstrejustert, midtstilt eller høyrejustert. Venstre, og høyrejustert brekker teksten rundt kartutsnittet, mens midtstilt blir stående alene.
  2. Bredde: Her angir du bredden på utsnittet. Maks 999 piksler (px).
  3. Innrammet: Her angir du om høydeprofilutsnittet skal være innrammet eller ei.
  4. Toppnavn: Her angir du om navn på topper og andre "bestegne" turmål skal vises eksplisitt på høydeprofilen som tekst over punktene.
  5. Teksting: Her skriver du ev. tekst som skal stå under høydeprofilen, omtrent som en bildetekst.
Dersom du foretrekker å konfigurere høydeprofilen selv ved hjelp av å skrive wikikode direkte inn i tekstboksen, kan det fint gjøres. Nedenfor følger et eksempel på hvordan, men for dem som ikke er litt stødige på dette, anbefaler vi å bruke konfiguratoren for å sette inn wikikoden.
  • [[elevationprofile|framed|800px|names|En tekst som kan stå under høydeprofilen om ønskelig]]

Tips! Dersom du ønsker å bruke et gps-spor som er lastet opp i en annen turrapport til å illustrere noe i rapporten din, er det mulig. Du må da kjenne turkoden for den aktuelle turen og føye på :turID etter der det står elevationprofile i wikikoden.

GPS data og GPS-sammendrag

Konfigurasjonsvelger ved innsetting av gps-sammendraget.
Konfigurasjonsvelger ved innsetting av gps-sammendraget.

Velger du Gpsdata, settes et wikielement som ser slik ut: <gpxdata> inn i rapporten. Det viser en del nøkkeltall fra gps-fila. Den vil ofte kunne se fin ut dersom du setter den mellom start og sluttelementet i f.eks. en slik en venstre justert boks med fargeforløp.:

<box class="gradient left">
<gpxdata>
</box>


GPS-sammendrag på sin side kombinerer gpsdata, kartutsnitt og høydeprofil i et element. Men du får et par valg i konfiguratoren, nemlig hvilket kartgrunnlag som skal ligge til grunn for kartutsnittet og om det skal settes navn for bestegne turmål på kart og høydeprofil. Se illustrasjonen ovenfor. Litt avhengig av hvordan sporet løper vil man noen ganger oppleve at gpssammendraget blir litt galt størrelsesmessig. Da vil det trolig se bedre ut å sette inn elementene hver for seg, slik de måtte passe best inn.

Her er noen eksempler på wikikoden til gps-sammendraget dersom du ønsker å sette det inn manuelt selv.
  • <gpxsummary:google>
  • <gpxsummary:googleRoadmap>
  • <gpxsummary:statkart|names>

Antall spor

Foreløpig er det en grense på 25 gps-spor for vanlige konti, mens for GSM-konti er det ubegrenset.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: