Help wikicode
Content | |
---|---|
Language | |
Adviser |
Not yet in english
Artikkelboks
I artikkelboksen skriver du, ja nettopp artikler. Det kan være alt fra enkel uformatert tekst, via formatert tekst, til mer forseggjorte artikler med bilder, gallerier, bokser og lignende.
Knappeoversikt
Kort gjennomgang av knappene
- Hovedoverskrift: Knappen med den forvokste A'en setter inn en hovedoverskrift
- Kursiv tekst: Knappen med en skråstilt i setter inn en kursiv tekst. ''Kursiv tekst'' er alltid omgitt av to etterfølgende apostrofer på hver side av teksten.
- Fet skrift: Knappen med en tykk B setter inn fet tekst. '''Fet tekst''' er alltid omgitt av tre etterfølgende apostrofer.
- Høytstående skrift (superscript): Knappen med en liten høytstående a, setter inn liten opphøyet skrift. ^^Liten høystilt tekst^^ er alltid omgitt av to hattetegn på hver side.
- Lav skrift (subscript): Knappen med liten senket a, setter inn liten understilt skrift. ,,Liten lavstilt tekst,, er alltid omgitt av to kommaer på hver side.
- Ekstern lenke: Knappen med kjetting på setter inn en lenke til en annen webadresse. [http://example.com|Beskrivelse]. Sett inn webadressen du vil lenke til til venstre (den må begynne med http://). Teksten Beskrivelse kan du bytte ut med en tekst som beskriver lenken. Dersom du kun ønsker å vise webadressen, dropper du hele det leddet, og lenken vil da se slik ut: [http://enellerannenwebadresse.com]
- Topplenke: Knappen med et toppsymbol på lar deg sette inn en lenke til en topp i databasen der du omtaler den i artikkelen eller rapporten din. Skriv navnet på toppen i forslagsstilleren til ønsket topp dukker opp og velg den ved å klikke på den. Typisk ser en slik lenke sånn ut: [[pbe:2]] der 2 er toppens nr. i databasen. Du kan bruke slike lenker også med alternative navn: [[pbe:21|et navn jeg liker bedre]].
- Brukerlenke: Knappen med et profilhode på lar deg sett inn en lenke til andre omtalte brukere i artikkelen med profil på peakbook.org. Klikk på knappen og skriv brukernavnet til forslagsstilleren foreslår riktig navn og klikk på dette. Wikikoden blir så satt inn. Koden ser typisk slik ut: [[user:23]]. Også her kan man bruke en alternativtekst. F.eks. virkelig navn i stedet for brukernavn: [[user:23|Virkelig Navn]].
- Turlenke: Knappen med en støvel på lar deg søke opp en av dine egne turer og sette inn en lenke til den. Koden ser typisk slik ut: [[tour:327]]. Også her kan du angi en alternativtekst [[tour:327|en annen alternativ tekst]]. Søkeboksen lar deg kun søke i dine egne turer, men du kan bruke [[tour:ID]]-koden til å lenke opp andre sine turartikler også dersom du kjenner turkoden. Den finner du greit dersom du er inne på den aktuelle turen hos en annen bruker ved å se oppe i adressefeltet på nettleseren din. En turartikkel har typisk en adresse som dette: http://peakbook.org/tour/327/Vinduet+%28Gjertvasstinden%29.html. Her er 327 koden du kan bruke etter [[tour:.
- Horisontal linje: Knappen med en sort horisontal linje setter inn en horisontal linje. Wikikoden for dette er ----, fire bindrestreker etter hverandre. Denne koden kan med fordel stå på en egen linje for oversiktelighetens skyld.
- Tabell: Knappen med et tabellarisk rutemønster setter einn en enkel 2x2 tabell med overskriftsrad. Å formatere tabellen direkte er ikke så lett og krever at man holder tunga rett i munnen. Les mer her.
- Punktliste: Knappen med tre punkter, setter inn et punkt i en punktliste. Hvert punkt begynner med et *-tegn på en ny linje.
- Nummerert liste: Knappen med tre nummerere punkter, setter inn et nummerert punkt. Hvert punkt begynner med et #-tegn.
- Sette inn bilde: Knappen som med litt godvilje ligner et bilde brukes for å sette inn et bilde. Bildet må allerede være lastet opp av deg eller andre brukere for at du skal kunne sette det inn. Leser mer om å sette inn bilde.
- Laste opp og sette inn bilde: Knappen som skal forestille et bilde med en oppoverpil lar deg laste opp et nytt bilde og så sette det inn i artikkelen rett etterpå. Les først om å laste opp bilder og sette dem inn i den lenkede artikkelen.
- Bildegalleri: Knappen med en hvit G på sort bakgrunn setter inn et bildegalleri. Bildegalleriet er tomt og koden ser slik ut: <gallery></gallery>. Mellom de to gallery tag'ene setter man så inn bildene. Les mer her: Hvordan lage bildegalleri.
- Bilderuller: Knappen med en hvit S på sort bakgrunn setter en horisontal bildestripe. Bildestripa er tom og koden ser slik ut: <imageslider></imageslider>. Mellom de to imageslider tag'ene setter man så inn bildene. Les mer her: Lag en bildestripe.
- Video: Den sorte knappen lar deg sette inn et Youtube-ikon. Foreløig må hele jobben gjøres manuelt og det er kun Youtube som er støttet. Koden ser typisk slik ut: [[video:youtube:Video-ID:500:350]]. For en nærmere forklaring les mer om hvordan man fletter inn en Youtube-video i artikkelen.
- Toppinformasjon: Knappen formet som en brutt lenke eller binders lar deg sette inn informasjon om en gitt topp rett fra databasen. Det er litt mer omstendelig, men fordelen er at om informasjon skulle endre seg senere blir det også automatisk endret i artikkelen din. Koden ser typisk slik ut: <peak:toppID:element> der toppID er toppens nummer i databasen. Når du trykker på knappen kommer en søkeboks hvor du søker opp og velger topp. Når du velger topp, settes f.eks. en kode som dette inn: <peak:2:name> inn. Toppen vil da alltid skrives i artikkelen din slik den står registrert i databasen. I stedet for name kan man også bruke elevation, prominence og coordinates ved behov. F.eks. setter <peak:2:coordinates> inn koordinatet for toppen i artikkelen din, på det formatet som den aktuelle leseren foretrekker (basert på innstillingene i dennes profil. Komplisert? Kanskje. Det er mest en liten ekstra godbit.
- Mal: Setter inn en mal om det er definert det for artikkelkategorien. F.eks. om du skriver en wikiartikkel til en topp, så er det en egen mal som er definert for dette. Denne knappen setter denne malen inn.
- Elementer: Åpner et sprettoppvindu med ulike formateringselementer. Her velger du et element og så settes koden for dette inn i artikkelen din. Innholdet må du naturligvis legge inn selv mellom start og slutttagen. Les mer om disse Elementene her.
- GPX elementer: ÅPner et sprettoppvindu med ulike GPS elementer til din turrapport. En forutsetning for at disse skal virke er at du har lagt en GPX fil ved rapporten. Les mer her.
Tips1:
Den vertikale stolpen | som ofte brukes til å skille ulike parametre, f.eks. ved bildeelementer, eller før alternativtekster i lenker, får du normalt fram ved å trykke på §-tasten, til venstre for 1-tallet på tastaturet.
Tips2:
Setter du inn småbilder eller lignende i smale bokser, pass på å ikke velge venstre eller høyrestilt. Det kan påvirke formateringen på en uønsket måte. Sett småbilder i smale bokser inn som sentrert.
User comments