Navigere og søke
Inhalt | |
---|---|
Sprache | |
Betreuer | mortenh - Kontaktiere mortenh für Fragen im Zusammenhang mit diesem Artikel. |
Navigere og søke
Navigasjonen på peakbook.org er lagt til en horisontal, alltid synlig, linje på toppen av skjermen. Avhengig av om man er innlogget eller ei og eventuelle tilleggsrettigheter vil et antall knapper og menyvalg vises her. Via disse har du tilgang til alle funksjoner.
- Pilned-knapp: Denne knappen åpner en nedtrekksmeny hvor man kan spesifisere ulike søkekriterer
- Søkefelt: Skriv inn navnet på toppen du søker. Forslagsstilleren vil etter hvert komme med forslag. Fullfør skrivingen eller klikk på et av forslagene.
- Søkeknapp: Trykk på denne knappen for å starte et søk.
- Nullstill: Sirkelpilknappen nullstiller alt av filtre og verdier lagret i eventuelle tidligere søk, slik at du starter på blanke ark ved et nytt søk.
- Topper: Åpner en nedtrekksmeny en alfabetisk liste. En tungvint måte å finne topper på. Vi anbefaler heller å bruke søkefeltet til venstre (nr. 2 i illustrasjonen ovenfor).
- Brukere: Gir en mulighet for å søke opp brukere på nettstedet.
- Hjelp: Tar deg til hovedsiden for hjelp.
- Forum: Tar deg til brukerforum for spørsmål og veiledning i bruk av siden.
- Logg inn/Logg ut: Relativt selvforklarende tipper jeg.
- Profil, kontoinformasjon og innstillinger: Denne knappen tar deg til profilsiden din. Her kan du også redigere din personlige side, endre personlige innstillinger og se forskjellig kontoinformasjon.
- Personlig side: Tar deg direkte til din personlige side. Den kan også nås direkte på følgende adresse: http://peakbook.org/brukernavn. Den personlige siden vedlikeholdes og endres under en egen fane i profilvalget.
- Opprette en topp: Dersom du vil føye til en topp i databasen som ikke allerede eksistere, kan du gjøre det her. Les mer
- Lister: Her melder du deg på og av samlerlister. Her kan du også opprette dine egne lister. Les mer
- Turer: Her registrer du dine turer med tilhørende bestigninger. Les mer
- Egne bilder: Her laster du opp, redigerer og vedlikeholder egne bilder. Les mer
- Kart: Tar deg til et oversiktskart.
- Geografiglobusen: Er en snarvei til å vise topper i et bestemt geografisk område. Samme operasjonen går vel så raskt vha. søkeboksen til venstre (1+2).
- Kontakt: Kontaktinformasjon for peakbook.org
- Hjem: Denne knappen tar deg alltid tilbake til forsiden.
Enkelt søk
Øverst til venstre er det et søkefelt for å søke opp topper. (Brukere kan også søkes opp, men da må du gå via menyvalget "Brukere" på menylinja. Les mer om dette her.
- Skriv inn navnet på toppen du ønsker. Etter hvert som du skriver (fra og med 3 tegn) vil en liste med forslag dukke opp under (forutsatt at det finnes topper med de bokstavene du har skrevet i først i navnet sitt).
- Velg ønsket topp ved å klikke i forslagsboksen, eller fortsett å skriv navnet helt ut. I noen nettlesere kan du også bruke piltast og tabulator/enter for å velge en topp fra forslagsboksen.
- Siden til den aktuelle toppen vil så vises på skjermen.
Vil du ha opp flere topper som begynner på det samme, ignorerer du enkelt og greit forslagsboksen og setter en stjerne: * rett etter det du har skrevet og trykker på søkeknappen (forstørrelsesglasset rett til høyre for søkeboksen).
Dersom det er flere enn 1 treff vil du få opp en liste med topper hvor du kan velge den du ønsker ved å klikke på toppens navn.
Dersom du ønsker å få vekk boksen med toppforslag, trykker du bare ESC-tasten og vips er den borte.
NB! Vær klar over følgende: Når du skriver inn noe i søkefeltet søker den både i det vi har kalt "toppens navn", "søkenavn" og "alternativ", mens det er alltid "toppens navn" som vises i forslagsboksen. Derfor kan du for eksempel oppleve at dersom du skriver inn Storen så vises Store Skagastølstinden i forslagsboksen, fordi Storen er registrert som alternativnavn og Store Skagastølstinden som toppens navn.
Avansert søk
Til venstre for søkefeltet er det en knapp med en pil nedover. Klikker du på denne ruller det ned et lite skjema med flere valg for å gjøre et utvalg med topper. Når man gjør slike utvalg vil det ofte være naturlig å la selve søkefeltet på toppen stå tomt, da det gjerne er et utvalg uavhengig av navn man ønsker seg.
Forklaring på tallene i illustrasjonen ovenfor
- Knappen for å dra ned skjemaet er allerede omtalt
- Her kan man avgrense hvilke høyde toppene kan ha. I illustrasjonen er det 2000 moh og oppover. Hadde man f.eks. skrevet 2100i den høyre boksen ville utvalget kun inneholdt topper fra og med 2000 til og med 2100 moh. På samme måte ville man kun fått med topper til og med 1999 moh dersom man hadde skrevet 2000 i det høyre feltet og latt det venstre stå tomt.
- Dersom du kun ønsker å få ut topper med primærfaktor>= et antall meter, angir du det her. I eksempelillustrasjonen er det kun topper med en registrert primærfaktor på minimum 100 meter som vil vises.
- I Geografiboksen kan du angi et goegrafisk området som du ønsker å avgrense søket til. Hvis du ikke får ønskede treff eller er usikker på hvordan det geografiske området du ønsker skrives, kan du bruke:
- Globusknappen. Ved å klikke på denne får du opp en boks hvor med alle geografiske elementer hierarkisk ordnet. Bla deg frem til det området du ønsker og velg det ved å klikke. Det blir så satt inn i feltet til venstre. Se også illusteasjonen nedenfor.
- Ved hjelp av boksene i bunn kan du velge hvilke topptyper som skal tas med. For de fleste vil det være uaktuelt å endre noe her. Kandidattopper er for å si det forsiktig kun for spesielt interesserte.
- Dersom du vil ut av boksen uten å søke, kan du klikke på krysset nede til høyre for å lukke den.
Når du er fornøyd med utvalget klikker du på søkeknappen (forstørrelsesglasset) til høyre for søkefeltet.
I eksempelet over har vi nå sagt at vi ønsker å få opp alle topper i Norge med høyde minimum 2000 meter og en primærfaktor på minimum 100 meter.
Resultatet vises i illustrasjonen nedenfor:
- Utvalgsskjemaet under søkefeltet lukkes, samtidig som søkefeltet får en rosa farge. Dette indikerer at utvalgsfilterne henger igjen selv om man ikke ser de. Skal du begynne et helt nytt, enkelt søk, så må du passe på å nullstille utvalgsskjemaet.
- Sirkelpila til høyre for søkeknappen nullstiller hele søkeboksen, også eventuelle verdier i den utvidete søkeboksen som ikke synes.
- Søkresultatet vårt ga 131 topper i Norge med høyde minimum 2000 meter og primærfaktor minimum 100 meter. De første 15 vises.
- Til høyre vises de utvalgsverdiene som ligger til grunn for søkeresultatet.
Benutzerkommentare