Peakbook App documentation

Content
Language
Adviser

Oversikt

mortenh_20160601_574eeaa7bbed4.jpg

Velkommen til en kort innføring i Peakbook Appen. I korte trekk kan du bruke appen til:

  • Registrere turer og bestigninger / besøk
  • Navigere og tracke egne turer
  • Få oversikt på kart
  • Få oversikt over Peakbookelementer i nærheten.
  • Opprette Peakbookelementer (interessepunkter) til glede for andre.

Dette er en tidlig versjon av appen. Noen ting vil ikke fungere 100% og du vil sikkert savne noen ting. Har du spørsmål eller innspill eller bare er interessert i videreutvikling av appen, meld deg inn på denne åpne Facebookgruppa: Peakbook App informasjon og erfaringsdeling

Aktiv tur

mortenh_20160601_574eea92e456c.jpg
mortenh_20160601_574eea9e757c0.jpg

Her registrerer du en tur. Det kan enten gjørse fort og galt ved å opprette en tur, legge til eventuelle bestigninger og så lagre den umiddelbart. Men det mest interessante er nok å ta opp turen med tilhørende GPS sporing for å få med seg varighet distanse og ikke minst spor på kartet hvor du har gått.

Opprette tur

Det første du gjør for å starte / aktivere en tur er å trykke på knappen "Opprett tur".
Deretter må du angi en tittel (dersom du har kalde fingre, bare skriv noe, og endre det senere om du ønsker). Dette er det eneste feltet som er obligatorisk.Du kan også overstyre starttidspunktet og angi et startssted om du ønsker. I tillegg avgjør du om du ønsker å ta opp spor av turen, også kalt "å tracke" turen.
Til sist, for å opprette turen trykker du på knappen "Opprett".

Dersom du har valgt å ta opp spor, får du opp et aktivt dashboard som viser en timer og etter hvert om GPS'n på telefonen får signal også distanse, hastighet og høyde over havet. Dersom du har valgt å slå av sporing får du kun vanlige valg som å lagre, redigere eller avbryte tur.

Redigere tur

Underveis på turen kan du redigere i den. For å redigere turen trykk på blyantikonet til høyre for turtittelen. Når du er inne i redigeringsmodus kan du gjøre følgende:
  • Legge til notater / tekst. Tekst du skriver inn blir knyttet til turen din som et notat eller en turrapport om du vil. Dersom du ønsker å formatere teksten senere, kan du gå inn på peakbooknettsiden og redigere turen i etterkant.
  • Legge til bilder. Du kan legge til bilder fra telefonen din, f.eks. bilder du nettopp har tatt på turen. Når bildene er lagt til, kan du også legge til en bildetekst eller slette bildet ved å trykke på bildeikonet.

Legge til bestigninger / besøk

Legge til en eller flere bestigninger eller besøk til turen kan gjøres på tre måter:
  1. Via søk. Det forutsetter at du har tilstrekkelig datadekning eller at du har lastet ned de aktuelle Peakbookelementene hjemme på forhånd. Trykk på forstørrelsesglasset opp til høyre og søk opp elementet du vil registrere. Etter hvert som du skriver vil etter hvert det du søker forhåpentligvis komme opp. Du trykker da på det grønne hakeikonet til høyre og vips er besøket ditt registrert, noe som også bekreftes med en sort meldingsboks som dukker opp. Trykk på lukk oppe til høyre for å gå tilbake. Du kan også trykke på elementet og registrere besøket via dets side.
  2. Ved å gå inn på omgivelser via hovedmenyen. Har du gps-signal og datadekning (eller elementene er lastet ned hjemme på forhånd) vil du få opp en oversikt over elementer i din nærhet basert på din posisjon. Her velger du på samme måte som i forrige punkt ved å trykke det grøne hakeikonet.
  3. Via kartet. Gå inn på kartet og trykk på ikonet til det elementet du ønsker å registrere. Du får da opp en liten boks med bl.a. navn og igjen en grønn tegnestift til høyre. Trykk på hakeikonet for å registrere besøket.

Når du har registrert et eller flere besøk vil disse vises nederst i aktiv-tur-vinduet. Har du ekstra stor skriftstørrelse innstilt kan det hende du må dra skjermen litt opp for å se registreringene dine. Til høyre for alle registreringene er det et kryss som du kan trykke på om du ønsker å fjerne et element fra turen.

Lagre tur

Når du er ferdig med å registrere det du ønsker og er klar til å lagre turen, trykker du på lagre-tur-knappen. Skulle du mot formodning ønske å forkaste turen, trykker du i stedet på den røde avbryt-tur-knappen.
I tillegg til de mulighetene du hadde under redigere tur, har du på skjermen for å lagre tur et par valg til. Disse er:
  • Dersom du vil overstyre sluttidspunktet kan du gjøre det.
  • Angi sluttsted om ønskelig.
  • Angi et terningkast for turen, dersom du ønsker det.
  • Kategorisere turen med en turtype, for egen del i forhold til senere å finne frem eller for andre interesserte.

Når du har gjort det du ønsker i forhold til turen, trykker du på lagre tur. Turen lagres enten du har dekning eller ikke. Dersom du er utenfor nett lagres den lokalt på telefonen din og synkroniseres med Peakbook så snart du har tilstrekkelig dekning. Enten mobildata eller WiFi dersom du har bestemt i innstillingene dine at synkronisering kun skjer ved Wifi-forbindelse.

Vær obs. på følgende. Når turen er lagret kan den ikke endres i APPen. Skal du gjøre ytterligere endringer på turen din i etterkant, må du gå inn på nettsidene peakbook.org.
Dersom du tar opp spor, er det viktig at du passer på å lagre turen med en gang du er ved sluttstedet. Dersom du glemmer dette, vil du fortsette å ta opp og få med deg for mye på turen.

Stopp / gjenoppta tracking

Denne knappen er mest for informasjon. Når den er blå og viser "stopp tracking" betyr det at telefonen din tar opp spor. Når den er gul og viser "gjenoppta tracking" betyr det at sporingen har slått seg av. Siden sporingsteknologien baserer seg på gyro'n i telefonen din for å registrere bevegelse og derigjennom aktivere sporing, vil sporingen slå seg av når telefonen er i ro, og automatisk begynne igjen når du beveger deg igjen. Dersom du beveger deg, og den fortsatt viser gul knapp, kan du forsøke å trykke gjenoppta tracking for å "sparke" den i gang igjen. Det er ikke nødvendig å gjøre dette dersom telefonen ligger stille.

Omgivelser

mortenh_20160601_574eeaad17bbf.jpg

Denne funksjonen viser PBE'er (Peakbookelementer) i nærmeste omkrets i forhold til der du befinner deg. For at det skal fungere er du avhengig av å ha GPS-signal samt enten datadekning eller at PBE'er i området er lastet ned til telefonen på forhånd.

Ved hjelp av denne funksjonen ser du hvilke registrerte Peakbookpunkter som befinner seg i nærheten, og du kan velge et eller flere av dem for å registrere besøk / bestigning.

Kart

mortenh_20160601_574eeac881f7e.jpg

Dersom du har lastet ned kart på forhånd via koffertfunksjonen (se forklaring litt lenger nede) eller via ordinær nedlasting vil du såfremt du har gps-signal få sentrert kartet rundt der du befinner deg.

Sentrer kart rundt din posisjon

Trykk på kartnåla på den blå menylinja på toppen for å sentrere kartet rundt din aktuelle posisjon. Dersom du har dårlig gps-signal, kan det hende du må prøve flere ganger, ev. vente litt og prøve igjen senere.

Gå til kart rundt andre steder / topper

Trykk på forstørrelsesglasset på den blå menylinja på toppen og skriv inn navnet på det du søker opp. Dersom du har datadekning eller har lastet ned de aktuelle elementene på forhånd vil det, dersom de finnes, dukke opp forslag etter hvert som du skriver. Når det du søker dukker opp, velger du elementet og så klikker du på vis på kart-knappen.

Blokknedlasting av kart og elementer

Forutsetter fordelskontoen GSM-konto. Les mer om dette på nettsidene til peakbook.org
Dersom du har god dataforbindelse eller fortrinnsvis Wifi, siden det fort kan bli ganske store datamengder, kan du finne et ønsket utsnitt på kartet. Når du har det utsnittet du ønsker å bunkre kart og elementer over for senere offline bruk, trykker du på kofferten oppe på den blå menylinja.
Du får da opp et nytt skjermbilde hvor du har enkelte valgmuligheter.

  • Peakbookelementer. Som standard laster den ned alle Peakbookelementer innenfor utsnittet. Det vises i parantes hvor mange det er snakk om. Dersom du selv ønsker å velge hvilke elementtyper du vil laste ned, trykker du på den sorte pila til høyre for å få opp disse valgene.
  • Kartet. Her angir du hvor mange zoomnivåer i tillegg til det valgte utsnittet du ønsker å ta med. Du kan velge fra 0 til 3. Standardinnstillingen er 2. I parantes står det hvor mange kartfliser det vil utgjøre. I Norge vil Norge topografisk være mest aktuelt, men man kan også laste ned et internasjonalt basiskart, f.eks. om man er i utlandet. Dette velger du her. Når du er klar til å begynne nedlastingen trykker du på start. Avhengig av linjehastighet vil det kunne ta noen minutter å laste ned alt, men når du er ferdig er alt på telefonen klart for tur uten datatilgang.

PS! I øyeblikket kan du kun laste ned ETT utsnitt med undernivåer. Når du laster ned et nytt vil det gamle du ev. har på telefonen overskrives.

Opprett PBE

mortenh_20160601_574eeab7e97db.jpg
mortenh_20160601_574eeabbe9b08.jpg

Alle topper, bomveier, parkeringsplasser, utsiktspunkt, severdigheter og andre ting som brukerne har lagt inn, utgjør verdifull informasjon. Hittil har disse måtte legges inn manuelt via en nettsidene. Nå, med Appen kan du registrere de ute i felt dersom du har gps-signal. Det gjør ikke noe om du har internett-tilgang, lagrer du elementet så overføres det til Peakbook neste gang du har internettforbindelse.

Når du oppretter et nytt Peakbookelement, må du først velge hvilken kategori du skal legge det inn i. Vi har p.t. seks hovedkategorier. Disse er:
  1. Topper. Alle fjelltopper og andre topp-punkt i terrenget.
  2. Overnatting og andre serveringssteder ute i naturen.
  3. Ruter. Ikke så aktuelt før vi får integrert sporopplasting.
  4. Terreng. Om det er spesielle punkter langs en tur som bør merkes. Skumle ting, utsatte ting eller annet.
  5. Geografi. Kanskje mindre aktuelt. Gjelder geografiske steder med utstrekning.
  6. Generelle PBE'er. Dette er ved siden av topper og overnatting den mest aktuelle. Den omfatter nesten alt mulig. Klatrevegger, parkeringsplasser sommer som vinter, bomveger, bommer, utsiktspunkt og mye mer.

Selve opprettelsen

Når du har valgt hovedkategori, velger du ev. underkategori, dersom dette er relevant. Videre angir du et navn. Dersom søkenavn er identisk med navnet, kan du hoppe over det feltet. Alternativt navn er også valgfritt.

Posisjonen gir GPS'n. Til høyre står nøyaktigheten i meter i parantes. Dersom dette tallet er større enn ca. 50 meter, bør man vurdere om nøyaktigheten er god nok. Du kan også trykke på sirkelpila for å prøve å oppdatere posisjonen og få et bedre tall.
Høyde vil ikke alltid hentes ut automatisk. Da er det en fordel om du har tittet på kartet eller vet høyden på stedet.

Geografi er et obligatorisk felt. Dersom det finnes andre elementer i nærheten og du har internettforbindelse, vil den hente dette fra nærmeste element. Med mindre du vet at det er feil, kan du gå ut fra at det er riktig og bare overta det slik som det er. I motsatt fall må du nesten vite hvor du er (kommune f.eks.).

Lenger nede kan du legge til et bilde. Det er to valg, enten et du har tatt fra før av, eller du kan gå rett inn og ta et bilde med kameraet her og nå.

Dersom du oppretter topper vil den også spørre etter primær og sekundærfaktor. Førstnevnte er det fint om du greier å fylle ut, det andre bruker sjelden å bli fylt ut. Har du ikke mulighet for å angi primærfaktoren, setter du den bare til null og håper at en administrator på Peakbook fikser det.

Når alt dette er gjort trykker du på opprett og vips kan du registrere besøk til elementet med en gang. Dersom du er sammen med andre på tur som også har appen vil de først kunne registrere besøket når dataene er synkronisert med serveren. Har du internett-tilgang i felt og har slått på å synkronisere uten wifi, vil også dine turpartnere kunne registrere besøket med en gang, så snart synkroniseringen er gjennomført.

Innstillinger

mortenh_20160601_574eeac008167.jpg

Følgende innstillinger finnes:

Ta opp spor

Dersom denne er satt på, vil du som standard begynne å ta opp spor når du begynner en tur. Det kan være greit å ha denne på dersom du som hovedregel liker å spore turene dine. Det er ellers fort gjort å glemme å slå dette på manuelt idet du starter en ny tur.

Geoidkorreksjon

Dersom telefonsystemet ditt ikke gjør dette automatisk (gå ut fra at det ikke gjør dette), bør denne være slått på for å få så nøyaktig høydedata som mulig.

Synkroniser bare med Wifi

Dersom du ikke har rikelig med datatrafikk inkludert i ditt telefonabonnement, ønsker du kanskje å slå på denne. Da vil turene, med bilder og eventuelle PBE'er du har opprettet først synkroniseres mot Peakbook når du har Wifi.

Trackingnøyaktighet

Her stiller du inn hvor ofte og tett du ønsker at det skal registreres punkter underveis dersom du sporer turene dine. Høyere trackingnøyaktighet vil kunne bruke litt mer batteri.

Farge på spor

Her kan du endre fargen som tegnes opp på kartet når du går tur. Denne fargen påvirker ikke fargen når du betrakter turen på Peakbook.org senere. Det er kun en tilpasningsmulighet mens du går turen på Peakbook for å kunne gjøre sporet mest mulig synlig i områder hvor standardfargen rød muligens drukner litt i veier og andre ruter f.eks.

Turer

Dette er foreløpig kun en oversikt over turene du har registrert med Appen. Her vil du helt sikkert savne en del funksjonalitet, men dette håper vi vil komme etter hvert.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: