Crete Joist

Name Crete Joist
Search name Crete Joist
Type Cultural monument
Elevation 0 meter
Region Rissa
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Sør-Trøndelag
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Coordinates 32V 541111 7062789 (UTM)
Map Show object on map

Notice: Smarty error: html_image: unable to find 'gfx/pbes/ad/ed/aded00ef77ca54420470c1953c9e6879/3.jpg' in /var/www/test.peakbook.org/httpdocs/libs/smarty/libs/Smarty.class.php on line 1092

© Christian Nesset

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register visit of Crete Joist.

One member has registered one visit of Crete Joist.

Beskrivelse av båten og hendelsen (Kilde: NRK, skrevet av journalist Ingrid Lindgaard Stranden):
Crete Joist ble bygget verftet Blackett`s Concrete Ships Ltd i England i 1920, var 57m lang og kunne være lastet med 1200 tonn. Lekteren ble i 1924 solgt til Christiania Portland Cementfabrik (CPC) for 900 pund og ble satt inn som steinlekter. Den har sannsynligvis blitt brukt til frakting av kalkstein fra Langøya til Slemmestad, og til frakting av sement fra Slemmestad til Oslo, før båten i 1941 ble solgt til Bergen Kullkompani.

Da andre verdenskrig brøt ut tok tyskerne beslag i båten og satte den inn i kull og kokstrafikk på strekningen Trondheim – Ålesund. Natt til 20. februar 1943 måtte lekteren søke nødhavn. Crete Joist var på vei til Vingvågen i Snillfjord kommune for å søke nødhavn da den kom ute av kontroll. Det er sagt at båten gikk fullastet på en mine før den forsøkte å søke nødhavn. På vei inn til nødhavna røk slepet og Crete Joist begynte å drive.

Martin Salbubæk ved gården Salbubæk beskriver i et brev til Rissa kommune i 1994, hvordan han og hans far reddet i land mannskapet på tre, da de så båten kom mot fjæresteinene ved Storbrøhylla i Fevåg. «Om bord var da tre mann som ble hentet i land av min far og meg, de har da pumpet på skift hele natta og livbåten deres var knust» skriver Martin Salbubæk.

Mannskapet på tre var alle nordmenn. Kapteinen var Finn Sven fra Bergen, Ole Vang var fra Vangsvåg i Bremsnes mens tredjemann, Torleif Sæter kom fra Kristiansund. – Det ble én igjen som en slags vaktmann en stund. Som bodde i Salbubekken, men han dro etter hvert. Senere ble det ganske stille rundt lekteren, sier Øvergård. I takseringen som ble gjort i etterkant av grunnstøtingen ble skroget med inventaret taksert til en verdi på 87.750 kroner.

Bak i lekteren er det synlige skader fra tidligere forsøk på å sprenge båten med dynamitt. Først prøvde tyskerne det, for å dra nytte av armeringa som var i betongen. Det norske forsvaret skal også ha prøvd å sprenge den to-tre ganger etter krigen uten å lykkes. Det har blitt gjort forsøk på å dra lekteren av land men ingen har lyktes.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: