Dro til Vengedalen utpå formiddagen i håp om lettere vær og godt føre i det nordvendte terrenget på Blånebba. Fortsatt sludd/snø i lufta da jeg parkerte ved setra, og putta skia på sekken. Nedbøren gav seg, og etter 20 minutter i bedagelig tempo langs stien mot Romsdalseggen nådde jeg skiføret.
Noen cm nysnø med slush under i starten, men på veg oppover bar etterhvert underlaget og sola kom mer og mer fram mellom skyene. Oppe på ryggen var det silkeføre. En skydott beit seg fortsatt fast i Blånebba, så jeg tok en runde i sola utpå Steinfjellet, med en matbit og litt fotografering.
Etterhvert tusla jeg mot Blånebba. Selv om det gradvis blei lettere lå fortsatt skyene nesten nedpå toppen. Etter å ha fullført lunsjen tok jeg en tur bortom østtoppen i påvente av godt kjørelys. Den siste standhaftige skydotten kasta en stor skygge over nordøstryggen, så jeg returnerte omsider ned normalvegen. Det var kanskje like greit, for føret ned vestryggen var prima. Mye fint føre videre nedover også, inntil det begynte å lugge like før skia måtte av.
Ingen andre folk å se i området disse timene.
User comments
Missing title
Written by JohnTiger 20.05.2016 12:07Takk for svar! :)
Da venter vi i alle fall en måneds tid :)
Ser direktevarianten opp ekstremruta er sagt å være 3+, men vet jo av litt erfaring at det ikke alltid stemmer/er veldig individuelt.
Når du sier "vant til utsatt klyving" er jo det også individuelt, men om du har gått opp til Mjølkedalstind, Sør-ryggen på Uranostinden, ryggen bort til Trolltind i Rondane, Innerdalstårnet eller den litt smale stien bort til Bruraskaret...kan noe av det sammenlignes? Greit å vite om det ligger på det nivået eller om vi snakker på nivå med Styggedalsryggen :)
(vet det ikke er noe særlig klyving å snakke om på stien der, men hun jeg ev skal ha med meg syntes det var litt luftig ett punkt bortover der..så for sammenligningens sin skyld :))
Sv:
Written by GeirI 22.05.2016 14:40Den "direkte"varianten jeg har gått noen ganger er nok høyt på 2/lavt på 3-tallet, men det mest på grunn av eksponeringen :) Men de mest utsatte partiene der kan altså omgås. Har som nevnt aldri gått det jeg tror er enkleste veg, men noe mye vanskeligere en eksemplene du nevner mener jeg ikke det er. Turen er fin, absolutt en av mine favoritter.
Missing title
Written by JohnTiger 20.05.2016 10:21Hei!
Det virker som om du er godt kjent i området så jeg drister meg til å stille deg ett spørsmål eller to eller tre :)
Hvor mye snø var det oppover?
Når tror du det blir mulig å bruke bena opp til og oppe på ryggen?
Utpå sommeren når det blir helt bart, hvordan er det å ta av fra stien på ca 750moh og skrå oppover slik at man kommer opp mellom Blånebba og østtoppen? Ser jo det går en rygg oppover der, men den er kanskje alt for bratt?
Har du gått opp til skaret mellom Blånebba og Holstind?
I så fall, er det greit opp dit og hvordan er det videre opp mot østtoppen? (ser det kalles "ekstrem" varianten, men så ekstremt kan det vel ikke være?)
Sv:
Written by GeirI 20.05.2016 11:47Hei,
Det er mye snø, over skogrensa er det helt snødekt. Det blir skiføre ei stund til for å si det slik. Hvor fort det blir fotturføre avhenger mye av været framover. Ville ha venta en måneds tid til i alle fall.
Det går an å gå opp NØ-ryggen, mellom toppene. Sjøl har jeg bare gått til fots der en gang, nedover. Typisk nordside, med det som følger med. Ville heller valgt "ekstrem"-ruta. God men bratt sti fra nordenden av Vengedalsvatnet (bru) opp til skaret mellom Holstind og Blånebba. Gjennom ei ur oppe i lia er stien lite synlig.
Videre mot Blånebba har jeg aldri gått enkleste veg. Har bestandig blitt frista til å gå mer direkte varianter :) Om en er vant til litt utsatt klyving bør det gå greit. Begynner å bli litt tråkk oppover, men det er ikke merka og varder er det også sparsomt med, så en må finne veien sjøl. Noen har med et tau i bakhånd.