Veiledertur til Helgasete (08.10.2014)
Geschrieben von 500fjell (Sondre Kvambekk)
Besuche anderer PBE | Helgasete (600m) | 08.10.2014 |
---|
Som i fjor på veilederturen til Kaupangerskogen skulle jeg også i år få være deltaker på B3 sin veiledertur. Denne gangen var det Morten og Johanne som var veiledere og som skulle ta med meg, Sine, Nicolay, Sindre og Lea på en tredagerstur til området rundt Helgasete. Målet for turen var at Morten og Johanne skulle få prøve seg som veiledere og legge til rette for læring for oss som deltakere med temaet ”det rolige friluftslivet”. Med andre ord mye bålkos, leirliv og god mat!
Møtte gjengen onsdag morgen ved hyttene på Loftesnes. Været var noe ruskete med lett regn i lufta. Herfra syklet vi til Vikastrondi hvor vi fortsatte til fots oppover mot Helgasete. Nicolay og Lea fikk gå i front for å orientere og styre tempoet. Undervegs fikk jeg og Sine i oppgave å undervise litt i naturkjennskap og planter vi passerte på vei opp. Sekkene var fullspekket med god mat, noe vi merket på vekta.
Vel oppe på Helgasete vurderte vi hvor vi skulle slå leir. Planen var å slå opp gapahuk, og faktorer som må tas hensyn til er terreng og eksponering. Etter å ha lagt fra oss sekkene gikk vi litt rundt for å rekognosere i området til vi fant en egnet plass som var relativt flat, stor nok og ikke minst tørr. Gapahukduken ble brukt til både liggeunderlag og tak i magehøyde. Bålplassen ble laget like utenfor åpningen og gjort i stand i henhold til sporløs ferdsel. Deretter begynte vi med vedsanking og bygging av latrine før vi omsider fikk i gang bålet og begynte med middagen som bestod av pizza. Pinnebrøddeig i panne som stekes før man smører på tomatpuré, ønsket påfyll (for eksempel skinke, sjampinjong, løk, paprika, tomat, ananas etc.) og ost til topping. Varmes med lokk over til den er klar. Resultatet ble utmerket! Resten av kvelden ble det latter og skrøner rundt bålet.
Neste dag sov vi lenge, helt til kl. 12.00! Jeg og Sine hadde fått i oppgave om å lage dagens middag ved bruk av kokegrop. Vi ruslet nedover mot bekken i og med at da ble det kortere å gå for å hente vann. Var relativt hard grunn her, så vi måtte jobbe som helter for å komme oss gjennom bunnsjiktet. Etter å ha kommet oss rundt en halv meter ned i jorda ved bruk av en etter hvert bøyd snøspade og brukken øks møtte vi på noen store steiner som satte punktum for gravinga. Vi tok likevel sjansen på at det ville bli en ok kokegrop selv om det ifølge boka bør være på en størrelse av 1x1x1 m. Dekket alle veggene med flate steiner før vi sprengfyrte et bål oppi gropa som gjorde steinene fullstendig glødende. Deretter tok vi ut bålrestene før vi plasserte et lammelår i gropa med aluminiumsfolie. Dekket låret til med de varme steinene og gravde over jord helt til det ikke seg noe røyk opp. Låret fikk deretter godgjøre seg i 2,5-3 timer før vi gravde det fram igjen, klar til servering. Lammelåret tilberedte vi på forhånd ved at vi stakk en del huller i det med kniv. Her puttet vi inn halve fedder med hvitløk. Deretter smurte vi låret inn med ekte smør, philadelphiaost og kryddermix med blant annet rosmarin. Etter å ha vært i kokegropa blir låret utrolig godt og mørt. Tilbehør bestod av grønnsaker (kålrot, gulrot og poteter) med smør, salt og pepper i aluminiumsfolie på bål i tillegg til soppsaus (creme fraiche, sjampinjong og løk, evt noe soyasaus). Bon appetit!
Desserten bestod av turostekake og marshmallows, eller skumfidus som danskene kaller det (var med tre dansker). Det ble en svært trivelig kveld med mye artig prat, i tillegg til et eksperiment med å prøve å koke vann på plastflaske over bål. Det går faktisk an om man er forsiktig med flammene, og helst har hele flasken full.
Tidlig neste morgen reiste jeg tilbake til Sogndal da jeg skulle kjøre til Asker for å rekke min søsters bursdag. Dagen etter dro jeg avgårde på klatreferie til Kalymnos!:)
Takk for en fin tur, trivelige folk og flinke veiledere!:)
Benutzerkommentare