25. august 2010. Jeg var på Falketind 17. august 2008 med Luster turlag i nydelig vær via den vanlige ruten til Andrevatnet. Denne gangen var planen å gå Pionerruten slik som Keilhau, Boeck og Urden gjorde det 14. juli 1820! Vi overnattet på Fondsbu - hvor det som alltid var fantastisk hyggelig - etter å ha hentet fjellføreren vår Tshering Pande Bhote fra JBL i Lærdal kvelden i forveien. Værvarslingen ga håp om å kunne gjennomføre den planlagte turen. Vi kjørte inn anleggsveien langs Koldedalsvatnet til P-plassen ved fossen. Veien var under utbedring med grusing, og mye bedre enn i fjor. Vi startet ca. 0915 og gikk opp skråningen mot NV i greit terreng opp til breen (Snøggeken/Falkbreen), brukte ca. 1 time opp hit. Så var det på med stegjern og tau og vandring innover breen i vestlig retning til innsteget for Pionerruten. Deretter grei klyve-klatring aldri mer enn grad 2 delvis uten og delvis med sikring opp til toppen av ryggen mellom Falketind og Stølsnostind. Klokken var da blitt vel 12, og vi tok en matpause. Vi satte fra oss sekkene og gikk opp uren utenom snøfeltene til toppen av Falketind. Oppe ca. 1330. Været og sikten var varierende, men innimellom var det flott utsikt i alle himmelretninger! På toppen hadde vi en liten seremoni over fjellføreren vår fra tidligere år, Arne Moe, som forulykket i fjellet tidligere på sommeren. Han var spesielt glad i Falketind, og vennene hans har funnet en stor, hvit stein der oppe som skal fraktes ned til gravstedet hans senere på høsten. Tshering fant steinen, og fikk tatt GPS posisjon. Med på turen var våre gode turvenner Susanne Daae-Qvale, Pål Hadler og Walther Schoppe. Det var en fantastisk stor opplevelse for oss alle å nå denne flotte toppen via Pionerruten!
GPS: 4.51741 68.05980.
Vi var tilbake til utgangspunktet hvor sekkene sto ca. kl 1415, og fortsatte bortover den luftige eggen i NV retning over Austre (1966 moh) til Midtre Stølsnostind (Ø1). Eggen var fin og bred nok å gå på, men svært luftig på begge sider enkelte steder, noe som ble en påkjenning for Astrid som misliker denne typen bratte egger. Vi var oppe ved den lille varden ca. kl. 1515. Ingen av oss hadde vært på denne toppen før, og begivenheten var spesielt stor for Walther da dette var den eneste toppen han manglet på turen! GPS: 4.50928 68.07128.25.
Fra Midtre Stølsnostind fortsatte vi rett vestover på eggen som etterhvert ble enda mer luftig med sva enkelte steder, som nok kan være vanskelig å passere i vått vær. Vi hadde fine og tørre forhold, og kom oss greit ned. Walther gikk først i tauet og Tshering passet godt på Astrid på de mest utsatte partiene! Vel nede i skaret mot Stølsnostinden ble det en liten rast. Været var i ferd med å bli dårligere, og Astrid bestemt seg for å vente i skaret mens Susanne, Pål, Walther og jeg fortsatte til Stølsnostinden. Rask klyving opp den bratte fjellsiden til toppen hvor vi var oppe ca. 1630. Toppen var flott, men sikten var relativt dårlig. Tshering hadde på en tidligere tur hengt opp de flotte, fargerike vimplene som brukes på fjelltoppene i Nepal, og som skal symbolisere takk til fjellgudene! Dess mer vimplene blåser i vinden, dess sterkere gudenes velsignelse. Noen hadde tatt ned vimplene, og tullet dem godt sammen på toppen av varden. Alle er tydeligvis ikke like begeistret over denne skikken fra Nepal. Vi syntes den er flott, og spente ut igjen linen med vimplene! GPS: 4.50378 68.07248. Retur fra toppen samme vei til Astrid som ventet tålmodig i varm dunjakke. Deretter bratt ned med stegjern og tau på den østligste delen av Stølsnosbreen som bare ble brattere og brattere og glattere og glattere dess lenger ned vi kom. Været var nå blitt dårlig med regn og tåke. Vi strevet oss videre nedover på glatte og våte steiner i SØ retning gjennom et meget goldt steinlandskap ca. 1450 moh med tildels ekstremt løse steinmasser (nylig avsmeltet breområde) tilbake til Snøggeken/Falkbreen og retur samme vei som vi kom opp. Vi var nede ved bilene ca. kl. 21 og tilbake på Fondsbu til sen middag ca kl. 22 (spesialforpleining takket være en alltid like fantastiske Solbjørg på Fondsbu).
User comments